Visie
Het Keizerhuis is opgericht in 2010 en onze jarenlange expertise ligt op het gebied van kinderen met autisme, hoog gevoeligheid, gedragsproblematiek en hoogbegaafdheid. Het Keizerhuis biedt intensieve specialistische begeleiding voor kinderen met een beperking, hun ouders, docenten en andere mensen binnen het netwerk. We begeleiden de kinderen aan huis, bij ons in de praktijk, op school en in het netwerk. Keizerhuis biedt haar diensten aan op haar praktijk te Hagestein of in de daar omliggende regio met een reisafstand van ongeveer 30 minuten. Ons doel is het bereiken van herstel of stabilisatie, werken met toekomstvisie richting volwassenheid en een integrale samenwerking bij meervoudige problematiek.
Werkwijze
Keizerhuis biedt maatwerk:
Elk kind en iedere omgeving is anders, dit wordt gebruikt als kracht om een kind en het gezin verder te stimuleren in de ontwikkeling. Door uit te gaan van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden krijgen we een positiever beeld van wat een kind wel zou kunnen en waar zijn of haar uitdagingen liggen. Wij spelen in op het vergroten van het welzijn van een kind. Door een speelse en positieve benadering voelt het kind zich meer veilig en zal het zich eerder gaan ontwikkelen. Wij stellen ons naast de ouders op, waardoor er een open manier van communiceren ontstaat.
Keizerhuis denkt mee zowel binnen als buiten de kaders:
Doordat de begeleiding en hulp wordt aangepast op het kind en de gezinsdynamiek, is er geen vaste vorm van begeleiden. Wij proberen buiten de kaders te denken en te kijken naar mogelijkheden binnen het gezin en het netwerk. Tijdens de begeleiding stellen we bij waar nodig. Een voorbeeld: als de initiële hulpvraag gericht was op communicatie, maar we kunnen niet werken aan dat doel vanwege slaapproblemen van het kind, dan schakelen we ambulante hulp in tijdens de slaapsituatie. We veranderen dan de vorm van hulp en het doel van hulp. Voldoende uitgerust zijn van ouders en het kind is een belangrijke voorwaarde aan een betere communicatie te werken. Wij hanteren geen vaste kantoortijden. We komen, na het maken van een afspraak op de momenten wanneer dit het hardste nodig is. Deze flexibele aanpak stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en geeft ouders het gevoel er niet alleen voor te staan. Door de steun die ouders ervaren, ontdekken ze vaak bij zichzelf weer energie en kracht waardoor ze in de toekomst zonder ons verder kunnen.
Attitude
Keizerhuis werkt vanuit attitude:
Het Keizerhuis heeft haar werkwijze beschreven in een handleiding. Deze krijgen ouders na de start van de begeleiding. Een belangrijk kenmerk van de werkwijze van het Keizerhuis, is het hebben van een niet-oordelende attitude. De juiste houding is van doorslaggevend belang voor het kunnen stimuleren van de ontwikkeling van een kind. We zetten in op veiligheid en vertrouwen. Dat zijn de voorwaarden voor ontwikkeling van de bovengemiddeld gevoelige kinderen binnen onze praktijk.
Tijdens onze ouderbegeleidingsgesprekken proberen we ook ouders mee te nemen in onze attitude. We doen dit op verschillende manieren. We leven de attitude voor. Dat is ons krachtigste middel. Daarnaast kunnen we persoonlijke ontwikkelgesprekken voeren met ouders of meedenken over de gezinsdynamiek. Tot slot ontstaan onze interventies vanuit deze attitude. Door te werken aan de attitude van ouders, genereren we van binnenuit een levensloopperspectief op het kind. Een attitude is iets waar een ouder altijd op kan terugvallen, welk gedrag een kind ook laat zien. Een attitude is ook iets wat een ouder altijd kan voorleven en delen met andere professionals die om het kind heen staan.
Het kind staat centraal, niet de methode:
Binnen het Keizerhuis kiezen we er expliciet voor om niet de methodiek, maar het kind centraal te stellen. Door goed te observeren en te kijken naar het gedrag en het welzijn van het kind en zijn gezin, wordt vaak duidelijk bij welke methodiek een kind op dat moment baat heeft. Centraal daarbij staat de vraag: op welke verschillende leeftijdsniveaus functioneren het kind nu? Wij werken aan de hand van verschillende methodieken; Delfos, CSL, ABA, Opvoedopstellingen, Son Rise, Leespraat, Ondersteunende communicatie, Praatapps, PECS, specifieke coaching technieken, Sensorische Integratie. We bieden tijdens de begeleiding, meerdere trajecten aan om zelfredzaamheid en sociale vaardigheden te vergroten; Brain Blocks, Vollehoofdenboek/ Stip methode etc. Het team bestaat uit betrokken professionals, die allemaal hun eigen specialisatie en inbreng hebben. Vanwege de kleinschaligheid en gelijkwaardigheid binnen de organisatie wordt op laagdrempelige wijze kennis en inzichten met elkaar gedeeld. Mochten wij de kennis voor ons gevoel niet voldoende in huis hebben, dan zoeken wij actief de samenwerking met andere partijen om expertise uit te wisselen.